Сайт «Жизнь вопреки ХПН» создан для образовательных целей, обмена информацией профессионалов в области диализа и трансплантации, информационной и психологической поддержки пациентов с ХПН и их родственников. Медицинские советы врачей могут носить только самый общий характер. Дистанционная диагностика и лечение при современном состоянии сайта невозможны. Советы пациентов медицинскими советами не являются, выражают только их частное мнение, в том числе, возможно, и ошибочное. Владелец сайта, Алексей Юрьевич Денисов, не несет ответственности за вредные последствия для здоровья людей, наступившие в результате советов третьих лиц, полученных кем-либо на сайте «Жизнь вопреки ХПН» Слабительные препараты на гемодиализе | рута | Дата: Суббота, 10.01.2009, 12:19 | Сообщение # 1 | Заглянувший Группа: Проверенные Сообщений: 10 | Здравствуйте. Хотела задать вопрос доктору А. Ю. Денисову. У меня постоянный, извините,запор. На гемодиализе 4 месяца. Переношу нормально.Препараты типа регулакс, дульколакс не помогают. Какое бы средство попробовать? | |
| |
Mari | Дата: Суббота, 10.01.2009, 12:29 | Сообщение # 2 | Отрешенный Группа: Проверенные Сообщений: 3280 | рута, я на диализе спасалась слабительным Дюфалак. А у меня в солонке слабительный порошок, для тех гостей, которым вечно все, блин, недосолено.(с) | |
| |
Marta | Дата: Суббота, 10.01.2009, 13:15 | Сообщение # 3 | Net-зависимый Группа: Проверенные Сообщений: 1301 | Я, когда лежала в больнице, пообщалась с проф.сиделкой, которая своим глубоко лежачим подопечным делала Микролакс — микроклизмы. | |
| |
Ирина1978 | Дата: Суббота, 10.01.2009, 14:32 | Сообщение # 4 | Net-зависимый Группа: Проверенные Сообщений: 1083 | а мне давали бисакодил или сену, но это был 90 год, сейчас наверное уже подругому, такие тяжелые не дают, но было нормально. Жизнь трудна, но сделай первый шаг, улыбнись судьбе, и знаешь, станет легче. | |
| |
Денисов | Дата: Суббота, 10.01.2009, 14:51 | Сообщение # 5 | Отрешенный Группа: Заблокированные Сообщений: 2644 | рута, хотя вопрос кажется простым, но он не прост… Врач ответ на него может дать только посмотрев пациента, выяснив его анамнез, изучив результаты его анализов. Одно Вам могу сказать — осторожнее с регулаксом — в нем довольно много калия… Если хотите написать Л.С жмите сюда | |
| |
рута | Дата: Суббота, 10.01.2009, 17:06 | Сообщение # 6 | Заглянувший Группа: Проверенные Сообщений: 10 | А о препарате Микролакс что Вы можете сказать? | |
| |
Денисов | Дата: Суббота, 10.01.2009, 18:20 | Сообщение # 7 | Отрешенный Группа: Заблокированные Сообщений: 2644 | Если хотите написать Л.С жмите сюда | |
| |
nichipor3 | Дата: Суббота, 10.01.2009, 18:38 | Сообщение # 8 | Пристрастившийся Группа: Проверенные Сообщений: 482 | рута, В день съедаю крупное яблоко или два средних, если несколько дней этого не делаю, начинается… Но аккуратно с калием Хочу жить вечно. Пока получается…… | |
| |
dimaste28 | Дата: Четверг, 02.06.2011, 12:15 | Сообщение # 9 | Завсегдатай Группа: Проверенные Сообщений: 103 | Кефир-домашний, на молочном грибке.По стакану на ночь.Максимум через неделю все нормализуется. | |
| |
D-r_Karlson | Дата: Вторник, 07.06.2011, 14:19 | Сообщение # 10 | Отрешенный Группа: Врач Сообщений: 3843 | Quote (рута) А о препарате Микролакс что Вы можете сказать? Я постоянно назначаю своим больным.Он у нас в отделении №1 .Его можно пратически всем и диализным больным и беременным женщинам. Это микроклизмы,готовые формы.Одной обычно мало,нужно сразу 2.Их действие -это размягчение стула и за счет вытеснения воды в кале,или пептизации ,он способствует движению каловых масс.Действие обычно минут через 10. А так обычно считается Дуфалак (Лактулоза)30 грамм ,вечером перед сном,или Вазелиновое масло,что можно использовать через рот. Сейчас модно использовать Сухие пищевые волокна (отруби) ,лучше с подорожником. Но я не знаю,продаются ли они в России . Но диазлизным я боюсь рекомендовать,так как при приеме отрубей,нужно соблюдать пищевой режим. Эти отруби(волокна)так и называют формирователями стула,и сейчас у нас в больницах дают практически всем страдающим запорами Все в руках Всевышнего кроме страха перед ним | |
| |
Алексей_Денисов | Дата: Вторник, 07.06.2011, 18:32 | Сообщение # 11 | Виртуальная Сущность Группа: Администратор Сообщений: 24824 | Quote (D-r_Karlson) диазлизным я боюсь рекомендовать,так как при приеме отрубей,нужно соблюдать пищевой режим и фосфатов в отрубях много | |
| |
D-r_Karlson | Дата: Вторник, 07.06.2011, 19:36 | Сообщение # 12 | Отрешенный Группа: Врач Сообщений: 3843 | Алексей_Денисов, Я немного оговорился,не пищевой,а питьевой режим.Рекомендуется много пить жидкости,что для диализного пациента неприемлемо.Я посмотрел самый популярный в Израиле Benefiber ,вот в такой баночле он продается. Сейчас хирургии он назначается всем автоматически у кого запор,у кого проблемы со стулом,геморрой,кто желает похудеть,у кого просто плохо сформированный стул.В больничных кассах также стали налево и направо всем назначать. Я заглянул на сайт,насчет состава.Фосфатов в них нет.Но есть в некотьорых видах калий и аллюминий.Но не во всех. https://www.drugs.com/drp/benefiber-supplement.html В некоторые виды добавлен Кальция глюконат,что возможно, сделает его привлекательным для ренальных больных. Мартиндайл упоминает о трех оснеовных побочных эффектах — Adverse Effects Colonic atony. Diarrhoea.Intestinal obstruction. Насчет интерракции — Interactions — Bran may reduce the absorption of some drugs when given together orally. Interference with iron, zinc, and calcium absorption has been reported; calcium phosphate may be added to bran to neutralise fytic acid, which can contribute to such interference. Подвожу черту и немного из оригинальной статьи .из Мартиндейла _______________________________________________________________________________________________________________ 1) Dietary role. There is no precise definition for the complex mixture of substances known as dietary fibre. It has been defined as plant polysaccharides and lignin resistant to hydrolysis by the digestive enzymes of humans but this covers many substances other than cell-wall and related polysaccharides. Non-starch polysaccharides are the major component of the plant cell wall and are used as an index of dietary fibre. They comprise water-soluble fibres such as pectins, gums, and mucilages and water-insoluble fibres such as cellulose. Wheat, maize, and rice contain mainly insoluble non-starch polysaccharides whereas oats, barley, and rye have a significant proportion of soluble fibres.1 Because the USA originally included nondigestible animal carbohydrates in the definition of fibre, the Food and Nutrition Board in the USA proposed a new definition of fibre, whereby dietary fibre consists of nondigestible carbohydrates and lignin that are intrinsic and intact in plants, and functional fibre consists of isolated, nondigestible plant or animal carbohydrates that have beneficial physiological effects in humans. Total fibre is the sum of dietary and functional fibre.2 In the UK, dietary reference values (DRV) have been published for non-starch polysaccharides.1 It has been proposed1 that adult diets should contain an average for the population of 18 g daily (individual range 12 to 24 g daily) non-starch polysaccharide from a variety of foods whose constituents contain it as a naturally integrated component. Children should receive proportionately less non-starch polysaccharide according to body size. No evidence exists for benefit of intakes of non-starch polysaccharide in excess of 32 g daily, and therefore there is no advantage in exceeding this amount. In the USA, an adult dietary fibre intake of 20 to 35 g daily has been suggested; children should consume an amount equivalent to their age plus 5 g daily.3 2) Disease prevention. Diseases such as colorectal cancer, ischaemic heart disease, diabetes mellitus, and obesity are common in affluent developed countries but occur rarely in rural Africa. This difference in disease patterns has been linked to the low fibre intake in developed countries compared with rural Africans. However, there are many other differences in diet and lifestyle, such as a lower intake of fat, protein, and sugar in rural Africans and less exposure to toxins and pollutants, any of which could contribute to the difference. The excessive consumption of energy-rich foods may be more to blame for diseases of affluence than is deficiency of dietary fibre.1 Results from large prospective cohort studies have been conflicting as to whether there is any reduction in risk of colorectal cancer associated with a high intake of dietary fibre, and have mostly failed to show a reduction in the recurrence rate of colorectal adenomas (although most adenomas do not develop into cancer, and so the relevance of these results is unclear2). A pooled analysis of 13 prospective cohort studies found a significant inverse association between dietary fibre intake and colorectal cancer. However, after adjusting for other risk factors, this association was attenuated and no longer statistically significant. There was some suggestion that intake of dietary fibre from cereals and from whole-grain foods were both associated with a weak reduction in the risk of rectal cancer.3 Some have commented4 that fibre is a broad term encompassing a wide range of organic material, which may have a large number of actions on digestive physiology. Furthermore, there is some concern that the use of fibre supplements is not entirely without harmful effects: it has been pointed out that fermentable fibre substrates can stimulate cell proliferation in the colon.5 However, the role of cell proliferation as a marker for the development of colonic cancer is questioned by some authors.6 A small randomised crossover study7 in patients with type 2 diabetes mellitus suggested that an increased intake of dietary fibre was associated with improved glycaemic control, decreased hyperinsulinaemia, and lower plasma lipid concentrations. In prospective cohort studies, inverse associations were found between whole-grain intake and the risk of type 2 diabetes mellitus;8-11 in some studies, this inverse association persisted for cereal fibre intake,9-11 but in one the protective effect of whole grain could not entirely be explained by fibre content.8 Fibre may act as an obstacle to energy intake by displacing available calories and nutrients from the diet, by increasing satiety, and by decreasing the absorption efficiency of the small intestine. Epidemiological studies support the hypothesis that a higher dietary fibre intake prevents obesity; populations that report higher fibre consumption also demonstrate lower obesity rates.12 Weight gain was inversely associated with increases in the intake of whole grains but positively associated with increases in the intake of refined grains, emphasising the importance of distinguishing whole-grain from refined-grain products.13 A large prospective cohort study in men found an inverse association between whole-grain intake and the incidence of coronary heart disease; the finding was even stronger for bran intake. These associations were attenuated, but not eliminated, by adjustment for other risk factors for coronary heart disease.14 There is some suggestion that diets high in fibre may have a moderate effect on blood pressure reduction.15 Все в руках Всевышнего кроме страха перед ним | |
| |
Алексей_Денисов | Дата: Вторник, 07.06.2011, 19:38 | Сообщение # 13 | Виртуальная Сущность Группа: Администратор Сообщений: 24824 | вот это очень хорошо! И вообще, огромное спасибо за информацию | |
|
|